Skogaholmslimpa

Skogaholmslimpa, ett riktigt barndomsminne! Gärna i kombination med ett stort glas oboy och alldeles för mycket smör och ost. Här kommer vad som säger sig vara original receptet på den omtyckta limpan. En riktig klassiker som jag tror de flesta kommer älska!

Skogaholmslimpa - 2 små limpor

  • 3,5 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 20 g rumsvarmt smör
  • 1 dl sirap
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 dl rågsikt

Gör såhär:

  1. Lös jästen i det ljumna vattnet i en bakmaskin
  2. Tillsätt salt, smör, sirap och tillsist mjölet lite i taget
  3. Arbeta degen tills du får en slät och smidig deg
  4. Låt jäst under en bakduk i 30-40 minuter
  5. Tippa ut degen på ett bakbord och dela den i 2 delar
  6. Forma dina 2 degklumpar till två avlånga limpor
  7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt läsa ytterligare 45 minuter under bakduk
  8. Sätt ugnen på 250 grader
  9. Sätt in limporna i mitten av ugnen och kasta in lite vatten i botten av ungen innan du stänger luckan, detta gör att bröden får en fin yta
  10. Grädda limporna i 5 minuter innan du sänker värmen till 200 grader
  11. Grädda ytterligare 25-30 minuter
  12. Ta ut bröden och låt svala på galler
  13. Njut av en god limpsmörgås!
  14. Ps. Limporna går jättebra att dela i 2 och frysa in och ta upp när du blir sugen på en smörgås!

Gillar

Kommentarer