KARDEMUMMASKORPOR
Mormor har alltid sett till att det finns en burk med nybakade skorpor i brödlådan vilket gjort skorpan till ett självklart tillbehör på frukosten. Jag menar, finns det något härligare än att avsluta en lång helgfrukost med en extra kopp kaffe och en nygräddad skorpa med lite för mycket smör och ost? Nej troligtvis inte.
Här kommer min version av mormors magiska skorpor. Tillskillnad från orginal-receptet innehåller dessa skorpor även kardemumma vilket gör att de passar bra även till tre-fikat om man så vill.

LINDAS GODASTE KARDEMUMMASKORPOR
INGREDIENSER
- 50g jäst
- 100g smör
- 2,5 dl mjölk 3%
- 1,75 dl socker
- 1 krm salt
- Lite nystött kardemumma efter tycke och smak
- 7-8 dl vetemjöl
- 1 ägg
GÖR SÅHÄR:
- Lös jästen tillsammans med lite fingervarm mjölk i en degbunke
- Smält smöret tillsammans med resten av mjölken och häll ner den ljumna vätskan i degbunken
- Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg, blanda väl
- Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en smidig deg
- Låt jästa i 30 minuter under bakduk
- Dela degen i 2 delar på ett bakbord
- Forma 14 st skorpor av varje delbit, tänk korvbröd!
- Placera dina "korvbröd" på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 min
- Sätt ugnen på 225 grader
- Grädda i 5-10 minuter
- Låt svalna något
- Dela dina bröd med en gaffel (gaffeln gör att de blir härligt skrovliga)
- Sänk värmen på ungen till 150 g och låt skorporna torka i ugnen i ca 40 minuter
- Ta ut och låt svalna helt på galler
- Njut dina skorpor som de är eller med lite för mycket smör och en riktigt god ost! Mums!

