GRANOLA

Något som jag försöker att alltid ha hemma är en burk hemgjord granola. Det är det perfekt mellanmålet i vardagen men känns även så lyxigt att få duka fram på helgfrukosten tillsammans med färska bär, en klick honung och en krämig yoghurt.

Nedan hittar du mitt grundrecept som du enkelt kan variera efter vad du har hemma i skafferiet eller vad du är sugen på för stunden. Har du inga solroskärnor hemma kan du enkelt byta ut dessa mot lite extra havregryn eller pumpakärnor. Prova dig fram tills du hittar din personliga favoritblandning.

Har du en gång provat att göra egen granola kan jag lova att du aldrig mer kommer vilja köpa färdig igen!

LINDAS GODASTE GRANOLA

INGREDIENSER:

7 dl havregryn
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl hel bovete
1 dl kokosflingor

3dl sötmandel

2 nypor flingsalt
2 nypor vaniljpulver
3 msk kanel (mer eller mindre efter tycke och smak)
2 st mogna bananer
3 msk kokosolja
3 msk flytande honung

TOPPING:

Tranbär
Rostad kokos

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ungen på 150 grader. (Temperaturen kan variera något beroende på ugn, håll koll!)
  2. Hacka sötmandeln lätt.
  3. Koka upp vatten i en kastrull, häll i boveten och låt koka med i ca 1-2 minuter, häl av vattnet och skölj snabbt i kallt vatten och låt stå för att rinna av.
  4. Blanda havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, kokosflingor & hackad mandel i en stor bunke.
  5. Blanda ner bovetet i havregrynen och rör om väl.
  6. Lägg banan, kokosolja, honung kanel, vaniljpulver och salt i en ny bunke. Mixa krämigt med hjälp av en stavmixer.
  7. Häll bananblandningen över de torra ingredienserna och blanda om väl.
  8. Fördela granolan på en bakplåtsklädd plåt. Om du vill kan du nu "nypa ihop" granolan för att få härliga stora bitar.
  9. Rosta granolan i nedre delen av ungen i ca 1h (OBS! Rör om var 10:e minut då den lätt bränns)
  10. Låt gärna granolan stå kvar på eftervärme i 1h och sedan svalna helt på plåten.
  11. Tips! Jag brukar slå på ugnens varmluftsfunktion på slutet för att snabba på "torknings processen"
  12. Toppa din granola med tranbär och rostadkokos när den svalnat.
  13. Häll upp och förvara i en fin glasburk.
  14. Njut!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229