GLAD MIDSOMMAR!

Här hemma pågår just nu bakning av tårtbottnar inför morgondagens midsommarfirande. Det bli en repris av förra årets midsommartårta, en klassisk jordgubbstårta fylld med en härlig blandning av söta jordgubbar, syrlig Philadelphiaost och massor av grädde! Ni hör ju hur gott det låter!

Har ni inte redan fixat morgondagens tårta tycker jag absolut ni ska ge denna en chans! 

Hoppas ni får en riktigt härlig midsommarafton!

GODASTE JORDGUBBSTÅRTAN:
INGREDIENSER 10-12 bitar:

TÅRTBOTTEN:
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1.5 tsk bakpulver

JORDGUBBSFYLLNING:

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphia
  • 1.5 dl florsocker
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 500 g jordgubbar (jag tog ungefär "en ask")

SPACKLING + TOPPING:

  • 3 dl vispgrädde + 1tsk socker
  • ca 3-5 dl jordgubbar

GÖR SÅ HÄR:

TÅRTBOTTEN:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Klä en springform med bakplåtspapper. Jag gillar att göra små men höga tårtor och använder därför en lite mindre form (18 cm) och klär kanterna med högt bakplåtspapper så att inte smeten rinner över kanten under gräddningen.
  3. Smörj försiktigt formen med mjukt smör och bröa med kokos.
  4. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt (tar ca. 5 minuter).
  5. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och vänd sedan försiktigt ner dem i äggsmeten.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-45 minuter, kakan ska vara helt torr i mitten.
  7. Låt svalna helt och skär sedan i 3 eller 4 anslag beroende på hur tjocka bottnar du vill ha, jag gjorde 3.

FYLLNING:

  1. Hacka 1 ask jordgubbarna i små bitar och ställ åt sidan.
    (Se till att jordgubbshacket inte är allt för blött då smeten lätt blir för lös då)
  2. Vispa upp grädden hårt.
  3. Vispa sedan philadelphiaost, florsocker och vaniljpulver i en separat skål.
  4. Tillsätt de hackade jordgubbarna i philadelphiablandningen och rör försiktigt ihop.
  5. Vänd ner vispgrädden och rör försiktigt ihop allt till en fluffig fyllning.
  6. Tag fram bottnarna och toppa den första botten med ett tjockt lager jordgubbsmousse, lägg sedan på nästa botten och upprepa. Jag hade 3 bottnar och 2 lager fyllning.
  7. Se till att du får en rak och fin tårta och fyll gärna på med lite extra fyllning längs kanterna så att tårtan blir stabil.
  8. Ställ in tårtan i kylen så att den får sätta sig medan du vispar grädden till spacklingen och skivar jordgubbarna till toppingen.
  9. Spackla sedan tårtan med vispgrädde och toppa med färska jordgubbar efter tyckte och smak!
  10. Låt tårtan vila i kylen tills det är dags att mumsa :)

Gillar