Citron- & vallmokaka

Hjälp så god denna kaka blev! Söt, syrlig och super saftig! Har länge tänkt testa att baka en vallmokaka då jag tycker dom är väldigt vackra, men har varit osäker på om dom verkligen är så goda och har därför dragit mig för det. Men så fel jag hade! Denna kaka kommer jag definitivt att baka fler gånger! Gör den gärna dagen innan så att den får sätta sig över natten och bli extra krämig. Jag valde att glasera min kaka då jag tycker det blir väldigt fint, men vill du inte ha en lika söt kaka så går det precis lika bra att äta den som den är.

LINDAS GODASTE CITRON- & VALLMOKAKA

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 1/4 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 1/4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/4 tsk salt
  • 4 msk blå vallmofrön
  • Rivet citronskal från 1 citron
  • 1/4 dl mjölk eller grädde
  • ca 85 g ricottaost

Sockerlag:
  • Saften från 1 citron
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl socker

Glasyr:

  • Florsocker + lite vatten + lite lite citron

GÖR SÅHÄR:

  1. Sätt ugen på 175 grader
  2. Smörj en brödform med smör och lite mjöl
  3. Vispa samman smör och socker till en porös massa
  4. Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn smet, om det blir lite gryning går det bra ändå
  5. Blanda mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål
  6. Blanda ner i smörblandningen och rör om väl
  7. Tillsätt citronskal, vallmofrön, ricotta och mjölk och blanda om väl
  8. Häll/bred ut din smet i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter beroende på ugn
  9. Koka undertiden samman sockerlagen, låt koka tills den reducerats till ungefär hälften
  10. Ta ut kakan och häll över sockerlagen
  11. Låt svalna helt på galler
  12. OBS, täck inte över kakan utan låt den stå öppen, sockerlagen gör att den får ett skyddande lager som hindrar kakan från att torka
  13. När kakan svalnat blanda ihop glasyren och ringla över kakan
  14. Låt gärna kakan vila innan du skär upp den så att den får sätta sig ordenligt :) Njut

Gillar

Kommentarer